Drie manieren hoe de patient journey zorg beter maakt | MedZine App (2024)

Het grondig onderzoeken van de patiëntervaring en deze in kaart te brengen middels de patient journey helpt zorgorganisaties beter en makkelijker strategische keuzes te maken. Drie situaties waarin een journey op operationeel niveau inzichten voor de praktijk biedt. Voor zorgorganisaties én voor patiënten.

In een zorgorganisatie kost het moeite om tijd vrij te maken voor alles wat in eerste instantie niet direct bijdraagt aan het primaire proces. Het in kaart brengen van de patiëntervaring middels de patient journey voelt dan ook al snel als een hele opgave. Terwijl het juist heel veel oplevert. Voor zorgorganisaties, maar vooral ook voor de patiënt.

Door de patient journey, deemotionele route van de patiënt, inzichtelijk te maken, verbeter je de ervaring van de patiënt én het proces in de zorginstelling. Ook zorgt het kennen van het perspectief van de patiënt ervoor dat professionals in een organisatie het sneller eens worden over de aanpak. Het is immers het belang van de patiënt dat bij ieder centraal staat. De patient journey vormt een ideaal uitgangspunt voor het ontdekken van innovatie kansen. Afhankelijk van de ambitie binnen de zorgorganisatie, biedt de journey ook voor en na het bezoek aan de zorginstelling interessante inzichten.Het goed in kaart brengen van de patient journey werkt op drie manieren:

1: de patient journey voor de marketing- en communicatiestrategie

Dit is de meest bekende en daarom op dit moment bij zorginstellingen de meest gebruikte manier om aan de slag te gaan met de patient journey.Door onderzoek en workshops wordt duidelijk welke contactmomenten er met de patiënt zijn, wie hierbij betrokken zijn, welke voorkeur de patiënt heeft en wat de emotionele invloed van deze momenten op de patiënt is. Het geeft daarmee ook inzichten hoe deze contactmomenten te verbeteren, welke wellicht overbodig zijn en welke je zou kunnen toevoegen. Dit kan leiden tot de beslissing om een nieuwe website te ontwikkelen, het verbeteren van een standaard contactbrief of het verplaatsen van een balie. Naast tekst kan ook het investeren in goede content, video’s en beeldverhalen tot de vervolgstappen behoren. Een voorbeeld:

Minder stress voor ouders

Marieke heeft een acute blindedarmontsteking en moet met spoed worden geopereerd. Haar ouders wachten in het ziekenhuis tot de operatie is afgerond. De chirurg heeft gezegd dat de operatie een uur duurt. Na ruim anderhalf uur hebben de ouders nog niets gehoord en ze raken behoorlijk ongerust. Pas na twee uur worden de ongeruste ouders gebeld. Wat blijkt? De operatie duurde wel een uur voor de chirurg, maar het hele voor- en natraject duurt langer. Door het in kaart brengen van de volledige journey rond de operatie wordt duidelijk dat beter informeren van de ouders veel onnodige stress voorkomt.

2: De patient journey voor procesverbetering

Tijdens het in kaart brengen van een journey blijkt vaak dat het proces binnen de zorginstelling niet optimaal is voor patiënten.Bij het werken met de patient journey krijgen medewerkers van de zorginstelling inzicht in het gehele proces. Dan blijkt vaak dat niet alleen de patiëntervaring verbeterd kan worden, maar ook dat er allerlei soorten procesverbeteringen mogelijk zijn voor de medewerkers, van baliemedewerker tot arts. Hierbij geldt het Value Irritation modelals werkbaar model. Hiermee wordt de journey van de patiënt en het specifieke belang van de organisatie naast elkaar gezet, zodat snel helder is waar het proces stroef loopt. Twee voorbeelden:

Timing van de behandeling

Jona heeft plasticiteit, waarvoor hij periodiek een dure behandeling nodig heeft. Het ziekenhuis wil deze behandelingen uit kostenoverwegingen het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Jona belt pas wanneer hij de afspraak echt nodig heeft. Elke keer blijkt dat het nadat Jona gebeld heeft een maand duurt voordat de arts de behandeling geeft en moet hij dus onnodig langer wachten dan wenselijk. Als het ziekenhuis registreert wanneer Jona belt en dus weet hoeveel tijd optimaal is tussen de behandelingen, kan het inplannen van de volgende afspraak direct tijdens zijn behandeling in het ziekenhuis geschieden.

Afspraak inplannen

Johan wordt op dinsdag met aanhoudende hoofdpijn doorverwezen naar het ziekenhuis. Hij krijgt een brief mee van de huisarts, maar hoort vervolgens een aantal dagen niets. Vrijdag belt hij het ziekenhuis waarom hij nog geen informatie over de afspraak heeft gekregen. Het blijkt dat er een brief onderweg is. Zaterdag krijgt Johan het schrijven daadwerkelijk binnen. De afspraak is ingepland op een moment dat hij niet kan. Dinsdag belt hij om de afspraak te verzetten. Na een week heeft hij dan eindelijk een afspraak staan op een moment dat het hem uitkomt. Door het proces met dit inzicht te verbeteren gaat de communicatie in de toekomst sneller en soepeler en is er bovendien minder werkdruk bij telefonisch medewerkers.

3: De patient journey voor innovatie

Door de patient journey in beeld te brengen wordt ook duidelijk welke innovaties de patiënt of zorgverlener kan helpen. Gezien de investering die nodig is om goede en duurzame technische innovatie door te voeren is het slim om eerst naar de communicatie- en proceskansen te kijken.Twee voorbeelden:

Videobellen

De afdeling Geriatrie merkt dat patiënten die zonder begeleiding komen moeite hebben om informatie op te nemen en deze te verwerken. De afdeling stelt voor om videobellen met een familielid aan te bieden om dit te ondervangen. Hoe gaan ze dit echter implementeren? En is het niet eenvoudiger om de patiënt te vragen om tijdens het spreekuur een familielid te bellen? De patient journey geeft beter inzicht in de ervaring en de mogelijkheden voor deze groep patiënten.

Wachttijden

Kinderen en ouders worden komen vaak onrustig op het spreekuur. De wachttijden zorgen dat de stress toeneemt. De afdeling besluit te werken met een waarschuwingssysteem via SMS of WhatsApp. Op deze wijze krijgenpatiëntentien minuten voor de afspraak te horen dat ze bijna aan de beurt zijn. Dit voorkomt onnodig lang wachten.

Hoe kies je?

Elke organisatie is anders en het verschilt per organisatie welke aanleiding er is om te starten met de patient journey. Vaststellen wat het eerste doel is om de patient journey in te zetten werkt het best met degenen binnen de organisatie die enthousiast zijn om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. De vragen in de organisatie staan centraal bij de manier waarop je het werken met een journey inzet.

Investering afwegen

Wil je voor een afdeling een app ontwikkelen? Dan maakt de journey organisaties snel duidelijk of dit een toevoeging is die de investering waard is.Wil je een nieuwe website of anders omgaan met communicatie? Dan helpt de patient journey te kiezen welke functionaliteiten of content je (eerst) moet ontwikkelen. Wil je de kwaliteit van de zorg verbeteren? Dan helpt de patient journey om te bepalen hoe en waar je het proces of de werkwijze het beste aanpakt. Er is geen hiërarchie tussen de verschillende manieren of de volgorde waarmee je een journey traject inzet.

Van journey naar resultaat

Welke insteek je ook kiest, het is belangrijk om de juiste personen binnen je organisatie te betrekken bij het in kaart brengen van de journey. Dat betekent alle betrokkenen bij de route door de zorgorganisatie, inclusief patiënten. Op basis hiervan kies je als organisatie hoe je de uitkomsten van de journey omzet naar resultaten.

Geschreven door: lonka Coenraad

lonka Coenraad is een van de sprekers op Emerce Healthdat op 31 oktober plaatsvindt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.Emerce Health gaat in op de laatste relevante ontwikkelingen, nieuwste toepassingen, innovaties en de impact daarvan op de zorg. Tickets zijn HIER nog verkrijgbaar met korting.

Drie manieren hoe de patient journey zorg beter maakt | MedZine App (2024)

FAQs

What are the steps in the patient journey? ›

It includes several stages—awareness, consideration, access, service and care delivery, and ongoing care and engagement. Patient journey mapping is a strategic tool that helps visualize this process, allowing healthcare providers to better understand their patient needs and identify improvement opportunities.

How do you describe a patient journey? ›

The patient journey is the entire sequence of events that begins when the patient first develops a need for clinical care and engages with your organization. It follows the patient's steps as they navigate your healthcare system, from initial scheduling to treatment to continuous care.

Why is it important to understand the patient journey? ›

By understanding the patient journey, providers can build a hyper-targeted experience that addresses the unique needs of each patient and delivers more successful patient outcomes. Improved patient experiences can also save providers money — for example, by reducing the average time to diagnosis.

What are the benefits of patient journey mapping? ›

Patient journey mapping helps stakeholders to assess the patient experience from multiple perspectives. Journey maps provide a way to visualize the internal and external factors affecting patient flow and the different paths patients must take in order to reach their care goals.

What are the 5 steps of care? ›

The nursing process functions as a systematic guide to client-centered care with 5 sequential steps. These are assessment, diagnosis, planning, implementation, and evaluation. Assessment is the first step and involves critical thinking skills and data collection; subjective and objective.

What are the 4 pillars of patient experience? ›

To make it simpler, we've boiled patient satisfaction down into four main pillars: Environment, Expectations, Care, and Value.

What is an example of patient experience? ›

Things such as getting timely appointments, access to health information, and having a good relationship with healthcare providers comprise of the patient experience. Because of the strong connection between patient experience and health outcomes, it is critical to improve patient experience in hospitals.

How do you create a good patient experience? ›

10 Tips for Improved Patient Experience
  1. Say hello. Acknowledge the patient by name.
  2. Introduce yourself and your role.
  3. Apologize for their wait if necessary.
  4. Start the conversation with something non-medical.
  5. Acknowledge their concerns. See the encounter through the eyes of the patient.

What is a patient journey in healthcare? ›

The patient journey is the chain of interconnected events that a patient experiences when they first begin engaging with a certain healthcare system or across providers. This journey can include many activities, ranging from regularly scheduled appointments to engagement with certain marketing assets.

What is patient experience important? ›

Understanding patient experience is a key step in moving toward patient-centered care. By looking at various aspects of patient experience, one can assess the extent to which patients are receiving care that is respectful of and responsive to individual patient preferences, needs and values.

Why is it important to improve patient experience? ›

Business impact of patient experience: Cultivating positive patient experiences is not only good for patients but also for healthcare providers' business success, leading to increased patient retention, higher profit margins, reduced turnover, and lower medical malpractice risk.

What is the goal of journey mapping? ›

Journey mapping helps you visualize how customers experience your product or service, and how they feel along the way. Scroll to step 6 for a real-life example from one of our product teams!

What is the purpose of journey mapping? ›

Journey Maps are a UX visualization document that showcases the steps that a user takes in a process to accomplish a goal. Personas are created with information gathered from user and stakeholder interviews.As a result of these activities, you can identify the most important functionality an audience needs.

What is a patient journey map? ›

Journey maps provide a way to visualise the internal and external factors affecting patient flow and the different paths patients must take in order to reach their care goals.

What are the 5 stages of patient engagement? ›

Let's dive into each of these steps and learn how you can apply this process at your clinic.
  • Define Your Clinic's Vision for Patient Engagement. ...
  • Create a Culture of Engagement. ...
  • Employ the Right Technology and Services. ...
  • Empower Patients To Become Collaborators. ...
  • Chart Progress and Modify as Necessary.

What are the 6 steps of the patient client management model? ›

For the physical therapist, the profession has outlined the following six steps involved in the management of a typical patient/client2: (1) examination of the patient; (2) evaluation of the data and identification of problems; (3) determination of the diagnosis; (4) determination of the prognosis and plan of care (POC ...

What are the 6 steps of patient safety? ›

Dr. Dhananjay Mankar
  • Build a safety culture.
  • Lead and support your staff.
  • Integrate your risk management activity.
  • Promote reporting.
  • Involve and communicate with patients and the public.
  • Learn and share safety lessons.
  • Implement solutions to prevent harm.
Oct 12, 2017

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6762

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.